Medsøstre!

Min mor drev med revy i mine barndomsår. Et av numrene jeg husker godt hadde denne åpningsreplikken. (Jeg tipper dette var på slutten på 70-tallet og jeg kunne være rundt 10-12 år). Moren min kom på scenen uten sminke, i noen flagrende skjerf, en heklet lue, fotformsko og formløse klær. Hun stod på en talerstol og manet til kamp – det tordnet i høytalerne “Medsøstre!”  Mitt første møte med rødstrømpene.

Kvinnekamp

I årenes løp har jeg heldigvis skjønt hva disse kvinnene har gjort for oss – for vår generasjon kvinner, vi er dem mildt sagt stor takk skyldig! TUSEN TAKK alle kvinner som gjennom alle tider har vært villige til å sloss for våre rettigheter, fordi vi og våre døtre skulle få bedre kår enn de selv har vokst opp med!

For en tid tilbake tok jeg datteren min på 10 med på kino for å se Den grønne sykkelenom en jente på 10 og hennes mor i Saudi-Arabia. Kvinnenes plass i det arabiske samfunnet må ligge langt mer enn 50 år bak oss i utviklingen – kanskje vi faktisk aldri har hatt sånne levekår her på våre kanter? Vi fikk noen gode samtaler etterpå, min datter og jeg – det vi tar for gitt her kan være en umulighet i mange andre land, og filmen kan anbefales på det varmeste!

For meg er denne dagen mest til refleksjon. Jeg skal ta ekstra innover meg hvor utrolig heldige vi er i Norge, kjenne ekstra på takknemligheten overfor de som har sørget for at vi er der vi er i dag. Tenke gjennom hva jeg må huske på å videreføre til mine 3 døtre, for at de skal gjøre sitt til at verden skal bli et godt sted for alle kvinner. Jeg skal tenke ekstra på Astrid Lindgren og hennes feministiske engasjement, se på Pippi og vurdere om hun var en feminist? Er det kansje sånn at Langstrømpene er døtrene til Rødstrømpene – det har vært hevdet, det skal bli en av dagens studie-oppgaver ;-)

Jeg avrunder med dagens personlige hjertesaker:

  1. Reservasjonsretten må aldri bli noe av! Beklager, Høyre og Erna – hvis dere går inn for denne må jeg etter 30 år se meg om etter et nytt parti. Jeg erklærer meg helt enig med Geir Lippestad og syns p4-megga Astrid Gunnestad hadde et meget godt poeng når hun vurderte hvilken lov hun skulle reservere seg mot. (Jeg grubler fortsatt på hvilken lov jeg skal velge…)
  2. Vi jenter må slutte å snakke hverandre ned. Vi må slutte å tro at vi kan ta bedre valg for venninnene våre enn de klarer å ta for seg selv! Hvis vi ikke skjønner valgene deres må vi undre oss mer, stille spørsmål og be de om å fortelle – sånn at vi kan forstå. Please jenter – det er dagens oppfordring! Tenk så mye hyggeligere vi har det når vi bruker energien vår på å snakke hverandre opp, backe, støtte og ville hverandre vel! <3

Feminisme

Da er det back to business igjen…. Lese, lese, lese, skrive, skrive, skrive – gå meg en tur, så skal jeg på Backstreet Boys konsert! Boy-band på kvinne-dag, med 230 kvinnelige gjester – det er vel en fin måte å feire dagen på? ;-)

Gratulerer med dagen til alle medsøstre og ha en strålende Kvinnedag – med bøtter og spann av peace & love selvsagt!

P.S. Få gjerne med dere google’s hyllest til 8.mars – jeg digger de små snuttene Google lager til ulike dager som er verdt å markere :-)

3 thoughts on “Medsøstre!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.