Lykke

Oi, det har gått nesten en måned siden forrige blogginnlegg, isje bra, men intensjonen er der fortsatt – skjerpings!

Mye er lest, ledd, levd og lekt siden sist!

LykkeCollageRoma var magisk…. Faglig ble ringen sluttet. Alt fikk en mening og alt fikk en sammeheng. Vi snakket om Defining Moments, våre egne denne gang, om fortellingene våre – og motfortellingene. Vi fikk historien til Cicero, Aurelius og Cæsar – for å nevne noen. Nesten litt trist etter forelesningen i Colosseum, fordi vi visste at ingen forelesning vil noensinne kunne toppe akkurat den. Kjetil Eikeset var mildt sagt fantastisk, omgivelsene talte for seg, været var perfekt – og jeg tror jeg snakker for de andre medstudentene mine også når jeg sier at vi var i en beruselse som ingen rusmidler vil kunne toppe! Den kvelden var alle epikureere , og vi nøt, levde og feiret at vi var akkurat der, akkurat da – til fulle! Den kvelden nøt vi herlig italiensk mat og vin mens vi engasjerte oss i alt fra eksistensielle spørsmål om epikureiske holdninger, til latterkuler (som nesten kjentes som treningsøkter) mens vi planla innkjøp av pave-drakt. (Jepp, vi fant en butikk som selger pave-drakter!).

Siden starten på dette studiet har jeg tenkt mye på livet, lykken og at jeg faktisk er min egen lykkes smed. Det betyr at det er mitt valg og at jeg ikke trenger å vente, vente og vente på at noen andre skal ta tak, men ta tak selv – hvis det trengs ;-)  I påsken strevde jeg meg gjennom Aristoteles’ Etikk,

“Lykken ligger ikke i å vinne, ta eller eie noe bestemt, men i å virke på rett måte.”

og det har bare satt seg fast i kjerneområdet mitt – jo mer jeg tenker gjennom og bearbeider filosofien, jo flere eksempler ser jeg rundt meg at mannen er jo enda mer aktuell nå enn han var noen hundre år f.kr…. Er det ikke helt fascinerende å tenke på at mennesker som Aristoteles, Cicero, Ibsen og mange mange fler har tenkt tanker som er like aktuelle opp til flere tusen år senere? I’m in awe….

Så fikk jeg ukens KK hjem i posten – jeg liker i grunn bladet og jeg digger redaktøren Gjyri Helén Werp! (Hehe, dagens reklame!) Men, anyways – det er slettes ikke alt som blir lest, denne gang stoppet jeg naturlig nok på ukens “kk psykologi” – “Finn din lykkesone”. Bra sak, men det er faktisk ikke ny kunnskap – niks, dette er Aristoteles i new wrapping. Nettopp denne saken handlet om å ta temperaturen på innholdet i livet, kategorisere hva som er viktig og få synliggjort det som eventuelt ikke fungerer godt nok. Jeg har aldri satt meg ned og notert rundt disse tingene, men jeg tror refleksjon gjør samme nytten. Det viktige er vel at en går inn i materien og gjør den jobben som trengs for å skape riktig og godt innhold for deg. Isje bra å feie ting under teppet m.a.o. Det har jeg forresten alltid argumentert aktivt for når min mann syns jeg er vél temperamentsfull :-o Få det ut sier nå jeg, bli ferdig med det så slipper en å dra med seg gruffet videre i livet ;-)

Tidligere denne uken hadde min kjære, elskede, avdøde venninne hatt fødseslsdag. 53 år hadde hun blitt, 3 år siden hun gikk bort – rett etter sin egen 50-årsdag. Åh, hun gjorde meg så inderlig lykkelig, og da jeg var i Roma tenkte jeg på henne constantly. Hun elsket ikón med Maria og Jesusbarnet, hun var en livsnyter og hun hadde stort rom for alle. I tillegg til at hun var en av de kuleste damene jeg vet om, var hun så klok, varm, omsorgsfull og oppriktig interessert i andre mennesker. Gjennom en vanskelig periode med sykdom i min nære familie, fikk vi to snakket om det virkelige eksistensielle. Døden, livet og sånt. Da hun selv fikk sin diagnose noen år senere, og vi etter hvert skjønte hvilken vei det bar, kom jeg ikke utenom temaene vi hadde vent oss til å snakke om gjennom flere år. Det var grusomt, men for meg har det vært sjelsettende. Fortsatt gråter jeg mye når jeg tenker på henne, men så ler jeg mye også. Koser meg virkelig, virkelig når jeg setter på musikken vi hadde felles, tar på meg en topp, et armbånd eller blar i en bok hun har gitt meg. Det er lykke – å oppleve vennskap du vet er for livet, uansett. Jeg er så utrolig heldig som har flere nære og gode venner, og noen av de skal jeg snart på ferie med – hihihi, gledings! Fire familier på tur til Lucca! Madre mio – jeg gleder meg!

Salute! Og ha en lykkelig helg :-)

Peace & love

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.