Nysgjerrighet og growth mindset

Har du noen gang tenkt over hvilke “brilleglass” du har på deg når du tolker omgivelsene dine? Tenker du noen gang over hvor utrolig mange ferdig definerte mønster og programmer vi benytter oss av når vi møter partner, barn, venner og kolleger? Og er du åpen for at med nye eller andre “brilleglass” kan samtaler og dialoger bli enda mer spennende?

Nysgjerrighet og growth mindset har blitt nye buzzwords i business-sammenheng. Er ikke det bare vidunderlig? Det å være nysgjerrig og opptatt av egen utvikling kommer til å bli kritiske suksessfaktorer for alle selskaper framover. Så hvis du allerede driver med dette – da er du virkelig godt rigget for framtiden! 

Jeg har av en uviss grunn aldri latt meg fascinere av reality-shows. Men da en av foreleserne vi hadde på BI sa han syns det var spennende å se teorier om makt og ledelse utspille seg for eksempel i TV3’s Robinsonekspedisjonen, sa det meg at kaaaaaanskje er jeg god på å stille med mine pre-definerte mønster, for eksempel når jeg skal gi reality-shows en sjanse….? 🤔 Faktisk er sånne programmer, sett med riktige brilleglass, selvsagt en fascinerende studie av hvordan vi mennesker opererer – og da blir jo reality-shows noe helt annet. 

I går dro jeg fra Stavanger til San Francisco. Flyturen fra København til SF tok rundt 11 timer, som betyr bl.a. god tid til å se en film. Jeg kunne sett Mamma Mia – Here we go again, det hadde vært et typisk valg for meg, men den fristet ikke akkurat da. Valgte heller the Book club, jeg aner ikke hvilken kritikk den har fått, men jeg digger både Diane Keaton og Jane Fonda som har to av hovedrollene. (Og dessuten er Andy Garcia og Don Johnson med også – ikke feil de heller! 😍). Men, anyway…. En av de fire hovedrolle-kvinnene har vært lykkelig gift lenge, og har (som så mange av oss), inntatt en lederrolle i heimen. Organiserer mye (alt?). Hun og mannen befinner seg i en kjip fase. Lite interesse og oppmerksomhet – ja, engasjementet mangler fra hans side kan du si, og på et tidspunkt overlater hun ansvar for engasjement og egen utvikling til mannen selv. Og siden dette er en klassisk amerikansk film, kommer selvfølgelig engasjementet og responsen hun har ventet på! (Ref. gif’en på toppen her 😉).

Til poenget. Når vi våger å slippe kontrollene våre, enten det er mot partner, barn, venner eller i tradisjonell ledelse – blir nye og interessante sider ved mennesker avdekket, og spennende ting skjer! Og når vi i tillegg evner å møte krevende og tilsynelatende uforståelige holdninger med nysgjerrighet, kan fortsettelsen fort bli utrolig berikende og utviklende for begge parter. Det er growth mindset. Å dyrke nysgjerrighet med mål om å lære noe nytt. Kan gjerne utøves i absolutt alle situasjoner! 😅👍🏼

Jeg opplevde altså utvikling gjennom å se en sikkert middels god amerikansk film i går:

  1. Husk å gi rom til egen utvikling hjemme også, ikke bare i jobb sammenheng.
  2. Husk å øve på å møte irritasjon med nysgjerrighet hjemme også, ikke bare på jobb.
  3. Husk at til og med en middels god amerikansk film kan gi god læring – når jeg husker å se gjennom de riktige brilleglassene! 😃

Nå er klokken 06:30 her amerikansk tid. Jeg har vært våken siden 03:20…. #jetlagged Nå skal jeg ha meg en pilates-økt på hotell-rommet, en deilig dusj og frokost, så skal jeg ta på meg de riktige brilleglassene og gå ut å bli kjent med Palo Alto – Silicon Valley. Woooohooooo – tenk så mye jeg kommer til å lære i dag da! 💃🏼

Peace & love!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.