Fra Angst til All you need is love….

skrikAngst. Eksamen mandag til torsdag neste uke. Jeg skulle hatt full kontroll på sosialkonstruktivisme, kaosteori, Dante, Machiavelli, Platon, Kierkegaard, Shakespeares Othello og Göthes Faust – for å nevne noen. Har jeg det? Nei, så definitivt ikke. Jeg klamrer meg til en trøst om at denne eksamen teller kun 20% siden jeg er på avsluttende eksamen. Jeg har forsøkt å regne på hvor dårlig det skal kunne gå, men det er jo litt vanskelig å si når jeg ikke har peiling på hvordan vi har gjort det på oppgaven. Hadde jeg visst den stod til en A eller B kunne jeg senket skuldrene, men hva vet jeg om sensorene ser for et vanvittig stykke arbeid vi har levert fra oss. Bak den ligger den største prestasjonen jeg har levert fra meg noen sinne. Verken mer eller mindre.

Så what to do? Jeg får gjøre det jeg alltid gjør. Brette opp armene, gå hårdnakket til verks disse siste dagene og la det stå til. Jeg skal helt sikkert kunne si at jeg i alle fall har gjort mitt beste. Angst. Hva hvis det ikke er godt nok? Akk o ve, jeg orker ikke å tenke tanken. Hva er det verste som kan skje? Hm. Litt flaut er det jo å ikke kunne si at jeg fikk masteren min til slutt….. Men det er ikke sikkert jeg trenger å si det…. Det er jo ingen som sjekker mine karakterer og BI har vel taushetsplikt tenker jeg. Jo, forresten – det er jo en graduering senere i år… Kanskje blir det synlig overfor mine medstudenter at jeg ikke er der og heller ikke står på noen lister…? Åh, skrekk og gru. Men, det kan vel ikke gå så ille? Kan et voksent menneske med litt sunn fornuft stryke på denne eksamen? Ja, jeg tipper det. Hvis du leverer inn en besvarelse som overhodet ikke reflekterer noe av det vi har vært gjennom på pensum i år. Jeg må jo få til det. Legge inn noen referanser hist og pist – noe har jeg vel lært? Eller?

Nei, løfte blikket. Joda, jeg har lært mye! Hmmmm..?… Dante. Der har jeg aller minst kontroll tror jeg. Jeg har funnet fram notater, tegneserie (jepp, det finnes – Dante som tegneserie!), Dantes faktiske Inferno (boken ja, den klassiske), Trond Berg Eriksens “Reisen gjennom helvete”, men jeg kommer jo ikke til å klare å få oversikten på dette nå? Joda! Det skal jeg klare. Jeg må jo klare det. Ok. Tar den i kveld, i morgen og fredag. S K A L  K L A R E  Å  F Å  O V E R S I K T !

Göthes Faust. Den fasinerte meg faktisk ganske mye. Helt til jeg kom til del 2…. Har dere lest den? Hvis ikke, don’t do it hvis dere ikke trenger. Jeg skjønte ingenting…. Men for all del, bare prøv. Jeg sier ikke at jeg er den skarpeste kniven i skuffa :-o  Jeg vet om flere som faktisk skjønner hva den prøver å si, så hvorfor ikke ta det som en test? Den er forresten ment som en refleksjon.

Platon. Jeg ville ikke forvillet meg inn i diskusjoner med den mannen. På pensum i Consulting fordi han fremførte tidenes angrep mot konsulentbransjen? Gjennom hele dette året har vi blitt utfordret til å stille oss kritisk til det vi får servert. Ja, jeg ser en viss sammenheng tror jeg.

Othello. Èn av de fire tragediene til Shakespeare. Om makt og overtalelser. Jeg tenker at både Othello og Faust er satt på pensum for å gjøre oss oppmerksomme på hvilken vei en dårlig innflytelse kan føre oss? Å stole blindt på noen du kanskje ikke burde stole på i det hele tatt? Hvordan havner du dit? Eller kanskje er Othello og Mefistofeles symboler på onde krefter som alltid vil være til stede, du må bare leve så intenst at de ikke verken vedrører eller berører deg?

Kierkegaard. Eksistensialismens far. “Det handler ikke om å kjenne seg selv, men å velge seg selv.” På Kierkegaards gravstein står “Her hviler den enkelte“. Det har blitt sagt at Kierkegaard leses best med noen glass rødvin. Ja, det kan jeg skjønne. Ikke lett å lese, men i likhet med Aristoteles, er boken noe helt fundamentalt. Det jeg klarer å få ut av essens kommer jeg alltid til å ha med meg. Sånn er det bare.

Machiavellis Fyrsten har jeg rimelig god kontroll på. Boken var ikke tung å lese, en ganske rå oppsummering av hvordan ledelse utøves, rått og brutalt, i følge Machiavelli. Joda, jeg ser noen Machiavelliske tendenser fra tid til annen. Helst i media. Men det hender jeg stusser litt, er det virkelig? Nei, det er nok ikke sånn. Eller er det? Det er lenge siden jeg måtte innse at jeg er altfor oppslukt og tiltrukket av Aristoteles og hans idealer. Jeg må jobbe for å ikke bli et altfor lett bytte for revene og løvene der ute…..

I tillegg har vi en svensk bok av Alvesson/Sköldberg, kanskje – nei, ikke kanskje – uten tvil den verste boken jeg noen sinne har måttet jobbe meg gjennom. Er det mulig!? Svensk er jo nærmest umulig å lese, og når innholdet også er vanskelig – ja, da blir det bare vanskelig! Jeg har lastet den ned på engelsk på Kindlen min, tror det blir enklere. Den skal jobbes med på lørdag. Tror jeg har vært gjennom det meste av pensum i boken, men jeg er jammen meg ikke sikker på om jeg skjønner hva jeg har lest :-o

Stacey, Berger & Luckman, Grennes, Watzlawick, Haslam og Bjartveit/Roos….. Jepp, regner med dere skjønner jeg har litt å jobbe med i helgen. Men dette blogg-innlegget var litt terapi ass’! Jeg har jo også notatboken min som skal gås gjennom side for side. Joda, dette skal bare gå bra det, F A K T I S K !

AllYouNeedIsLoveAll you need is love…. Vanskelig, krevende, utfordrende, uholdbart, intenst, gjennomgripende – uansett hvor harde disse tre årene har vært, jeg E L S K E R å utvide horisonten! Og alt i alt koker det meste ned til LOVE! Passion. Å holde hjertet bankende for det du holder på med. For de du har rundt deg. For deg selv. Sykt viktig. Alt koker ned til at All you need is love….. Ja, og litt mat selvsagt. Men alt annet kan vi sikkert klare oss uten, en stund vertfall. Da handler det bare om å finne hva det er som stimulerer til L O V E. Hva får ditt hjerte til å banke litt mer intenst? Det er dessuten den fineste låten jeg vet om, favoritt-versjonen er ikke av Beatles, men den som spilles i filmen “Across the universe” – se den hvis ikke du har sett den allerede. MYE passion ;-)

– Peace & love!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.