De sosiale og digitale barna våre :-)

Denne helgen arrangeres Stavanger Startup Weekend og siden vi er sponsor er jeg litt fra og til. For et fantastisk engasjement! Wow asså! I går kveld myldret det med unge, engasjerte, innovative og nettverksorienterte mennesker på Mess & Order (kuleste arbeidsmiljøet i by’n? ;-) For oss som begynner å dra på årene (eller – altså – det var en overdrivelse! ;-) Men for oss som er litt over gjennomsnittsalderen på en Startup Weekend da får jeg si, er det bare så utrolig gøy å se kommende genereasjoner in action! Felles for de som deltar på et slikt arrangement er at de ønsker å gjøre noe, utrette noe, utgjøre en forskjell, skape, connecte (sorry – har ikke funnet et godt norsk ord, hjelp meg gjerne!) – jeg blir så sykt inspirert, engasjert og motivert av å se at den kommende generasjonen lover så bra! Wohoooooo – vi (foreldregenerasjonen) må jo ha gjort noe rett! ;-)

SoMeDet er så mange som bruker dyrebar tid på å bekymre seg over at barna sitter altfor mye på dataen (inkludert meg, men mer av-og-til nå enn tidligere). Noen med god grunn, men de fleste av oss…? Jeg vet ikke….. Joda, barna våre får sikkert for mye uheldig stråling fra mobilen, de har altfor lett tilgang til mye skvip som finnes på nettet, det er altfor lett å mobbe via sosiale medier, de mister skrive-evnen, tale-evnen, evnen til å tenke selv, klatre i trær og gud vet hva – men himmel og hav så mye de får med seg som vi ikke fikk!

Tenk bare på hvor lekende lett de finner løsningene de søker – er ikke det kreativitet? De knytter kontakt med hverandre like lekende lett! (Det kan jo være at siden det er så lett å knytte kontakter og relasjoner via sosiale medier blir det også lettere for de in real life?) De har musikk, bøker, blogger, butikker og mennesker mye lettere tilgjengelig – og jeg blir så imponert over hvor lekende lett de beveger seg i dette kompliserte terrenget.

Skal jeg være helt ærlig tror jeg vi har mye å lære av våre barn. Skal jeg sammenligne med min egen oppvekst så  – ja, jeg hadde det nok mye tryggere på mange måter, men verden var også langt mer fremmed enn jeg tror den oppleves av de unge nå. Jeg glemmer aldri utryggheten jeg kjente på da jeg skulle dra til USA og i en alder av 16 år, være borte fra venner og familie et helt år. Jeg kom til kjente – så virkelig skummelt var det nok ikke, men utrygt? Ja, definitivt. Da jeg et år senere flyttet hjem til herlege Stordøy hadde jeg fått opp øynene for at mulighetene for framtiden var nesten uendelige. Det tror jeg våre barn oppdager selv nå, og tenk så herlig med et sånt syn på framtiden – uendelige muligheter! :-) Vi trenger ikke en gang å oppfordre de om å “utforske verden”, jeg tror de fleste er godt i gang fra tidlig alder – bevisst eller ubevisst og enten vi vil det eller ikke. Jeg har etterhvert fått mange bevis på at hvis jeg møter verden med et åpent sinn, blir verden et hyggeligere sted for meg ;-) Det ønsker jeg for barna mine også derfor skal jeg virkelig forsøke å lære de hva det innbærer å møte verden med et åpent sinn. Jeg må finne balansen mellom å formane og bekymre, og våge å slippe de så mye at de faktisk kan gå på en smell. Jeg må bare gjøre alt jeg kan for at smellen ikke blir for stor. Det innebærer dog en del arbeid. Jeg må henge med, gjøre meg litt kjent med alt det nye som popper opp i cyber space sånn at jeg kan guide og veilede og være så godt sikkerhetsnett som mulig. Jeg håper og tror det skal gå bra, og håper andre foreldre tenker det samme.

Anyway – jeg håper etter hvert at alle, inkludert etternølerene, snart også er å finne på sosiale medier, både fordi barna deres trenger deres veiledning, men ikke minst også fordi etternølerene i min vennekrets blir lettere tilgjengelig for meg ;-) Jeg elsker å sjekke innom facebook-veggene til vennene mine, se om de har lagt ut noen nye oppdateringer og bilder, sjekke Instagram, chatte litt av og til med de jeg “aldri ser” og gratulere de jeg får med meg har bursdag :-)

Ønsker dere en sosial og god helg med loads of peace & love!

 

P.S. Jeg måtte bare rappe dette kule bildet fra Pinterest – et annet sosialt medie som lett kan bli avhengighetsskapende…. ;-)

HippieThoughts

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.