Om ord, makt og troverdighet

Etos, Logos, Patos, Memer, Kiasmer, Kairos, Aptum, Telos…

Bare noen av ordene jeg har fått med meg i løpet av 3 dager med Ledelse, Makt og Mening på BI. Som en av de som driver med ros i sosiale medier ;-) så kan jeg altså ikke få rost dette studiet nok – og siden eierne av programmet er menn regner jeg med det går greit med ros denne gang ;-)

Tema for 4. samling var Retorikk – et tema som ligger mitt hjerte nært. Jeg er skikkelig begeistret for god retorikk og elsker å suge til meg av inspirasjon, informasjon og kunnskap om hva som skiller god og dårlig retorikk, hvordan retorikk kan utrette mirakler (og dessverre også det motsatte) – om hvordan en gjennom god retorikk kan tilegne seg makt. Tenk bare på hva de fikk oppleve de som var til stede da Martin Luther King leverte “I have a dream”-talen sin, eller de som hørte Obama’s “Yes, we can!” – store historiske øyeblikk.

“Don’t ask what your country can do for you, but what you can do for your country.” (J.F. Kennedy)

Retorikk handler kort fortalt om kunsten å overbevise, og første dagen som var onsdag, fikk vi i hjemmelekse å skrive en tale på 3 minutter som skulle fremføres 3. dagen, fredag morgen…. Hjeeeeelp! Vi skulle finne en situasjon som krevde overbevisning – privat eller på jobb. Talen skulle inneholde etos, logos og patos (- og for de av dere som syns dette var helt gresk, så stemmer faktisk det! ;-)

Etos handler om troverdigheten til den som taler, logos handler om rasjonelt innhold og patos appellerer til følelsene hos mottaker – mao. var dette en sykt vanskelig og skummel hjemmelekse, men DU VERDEN så lærerikt!

stripeVi snakket mye om etos, logos og patos – hvem er gode eksponenter for god retorikk, og hvorfor? Hva er det som gjør at noen fremstår som mer troverdige enn andre? Jeg fikk bekreftet at det jeg allerede føler og mener om den saken faktisk stemmer med teorien. Jeg får troverdighet til folk som fremstår som autentiske, de som tør å være seg selv alltid. Det betyr ikke nødvendigvis at de alltid må være personlige, men det de sier må stemme med det de gjør.

Når jeg er ferdig med dette studiet har jeg ett gjenstående program på BI før jeg får Master’en min. Jeg har hardnakket hevdet at jeg ikke kommer til å ta et studie “bare for å oppnå en grad”, men jeg kjenner jo på meg at med to så krevende år bak meg som dette og fjoråret, blir det liksom å kaste inn håndkle før målstreken….. Det kan jeg jo bare ikke! Så nå er jeg litt i gang med å fundere på hvilket skal bli mitt endelige kurs.

Jeg hadde bestemt meg for å ta Digital Kommunikasjonsledelse, men jeg er usikker…. Identitet og merkevarebygging høres interessant ut – og jeg får mer og mer lyst på mer av det vi har jobbet med i år – så kanskje Consulting? Puhhhhh – vanskelige valg….!

Jeg runder av med noen ord fra en av tidenes største retorikere:

“How bitter a thing it is to look into happiness through another man’s eyes!” (As you like it/Shakespeare)

Og – don’t worry, be happy!

Peace & love

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.