Back again… Mer jevnlig er planen!

rawpixel-752512-unsplash
Photo by rawpixel on Unsplash

Jeg blir så utrolig glad og takknemlig når folk spør meg hvordan det går med meg, hva jeg jobber med og hvilke planer jeg egentlig har. Det er gøy når folk bryr seg. Samtidig er det sykt skummelt, for jeg har ikke helt på plass den såkalte heis pitchen…. Enda. Men den blir bedre for hver gang jeg blir spurt.

Veldig forenklet og kanskje totalt upresist, så oppfatter jeg heis pitch til å være en super-kort presentasjon av idèen. I mitt tilfelle betyr det altså å kunne si på f.eks. under ett minutt hva det er jeg jobber med i mitt nye selskap. Heh – *svett*… Har den altså ikke helt klar, men den er definitivt på vei! 😅

Mange bryr seg, og mange er nysgjerrige på utvikling og status

Så hvorfor ikke blogge om det? Full åpenhet tenker jeg, da kan de som ønsker følge med videre gjøre det her, på det jevne hvis de ønsker. Det er jo et modig valg jeg har tatt på mange måter, selv om jeg tror det absolutt verste som kan skje er at jeg ikke får det til. Og går det den veien er det ikke så stort nederlag å “måtte” søke jobb igjen? Det vil uansett ha stor verdi for meg å ha gjort meg en erfaring selv, om hva som skal til for å lykkes, og eventuelt hvorfor ting ikke gikk som planlagt.

Mange ønsker endringer selv

Etter mitt mest besøkte blogg-innlegg ble publisert for litt over ett år siden, har mange folk fortalt meg at de ønsker å gjøre endringer selv. Noen ønsker endring i den jobben de allerede har, noen ønsker ny jobb og overraskende mange drømmer om å starte for seg selv. Før jeg gikk i gang med egen bedrift ønsket jeg å inspirere så mange som mulig til å gjøre nettopp det. Vi snakket mye om hvor viktig det var med flere gründere for å skape flere, varige arbeidsplasser i Norge. Jeg tror imidlertid ikke dette livet er for alle. Jeg tror det kan bli det for de fleste, men det er ikke for pyser….. Det er nok viktig at valg med så store endringer som vi snakker om her, er grundig gjennomtenkt. Det handler ikke bare om eget valg, et sånt valg vil få konsekvenser for hele familien. Jeg er så utrolig glad for at jeg gjorde stort nummer hjemme av at jeg må investere i alle fall to år med mer eller mindre døgndrift, for jeg skjønner det kan være kjedelig nå, når mamma og kone sitter med pc i fanget en sen lørdag kveld…. Men sånn er det altså. Den fasen jeg er inne i nå krever mye mer enn normale arbeidsdager. Jeg har jobbet mye i flere år, med en jobb som periodevis krevde nærmere 150 enn 100% av min arbeidskapasitet, og i 3 år med studier i tillegg. Det betyr at vi har fått mange år med trening på det å få et hjem til å fungere på tross av tidvis minimalt med fritid. Men ett av målene med det å starte for seg selv er selvfølgelig å finne en optimal mix av jobb og fritid 🤩

Jeg skjønner min egen kompetanse

Prosessen som ledet opp til min beslutning om å satse på meg selv var lang, og kom som en konsekvens av ganske mange erkjennelser:

  1. At jeg har vært med på å jobbe etter nye prinsipp og spilleregler i et næringsliv der altfor mange henger etter; Jeg tror “alle” ser at DNB har gjennomgått en stor endring de siste 10 – eller 5 – årene, (og enda er det er bare en begynnelse på det som vil bli en gigantisk transformasjon). Det ligger det mye hardt arbeid bak, og er ikke tilfeldig.
  2. Min egen erkjennelse av at jeg vet og kan noe som så mange trenger!
  3. Ønsket om å fortsette å jobbe sånn jeg har gjort i DNB (og i tidligere jobber også for den del). Det å jobbe som en rådgiver for ledere som ønsker hjelp til endring, innovasjon, utvikling av en unik og sterk organisasjonskultur og det å bygge en sterk merkevare. Det som skal til for å overleve på sikt.
  4. Mine tre år med master-studier på BI der jeg første året valgte å utvide min egen faglige kompetanse. Andre året med ledelse der jeg skjønte at jeg egentlig ikke ønsket å være en tradisjonell leder. Og tredje året med Consulting som på alle måter bekreftet at det er rådgiver-rollen som passer meg.

Men alt dette skal altså konseptualiseres, som det heter på mitt fagspråk. Det skal kunne kommuniseres på en måte som gjør at mottaker lett skjønner hva det er jeg kan hjelpe de med, i tilfelle jeg skulle få anledning til å selge meg selv inn til en potensiell kunde i løpet av ett lite minutt! Det meste av tiden jeg ikke bruker på kunder nå går til akkurat dette, og det tar så lang tid! 😱

Å utvikle en idè til et salgbart produkt

Nå bruker jeg mye av tiden min på studier igjen, men denne gang velger jeg pensum selv. For å gjøre produktet mitt salgbart må jeg dokumentere alt jeg sier og står for. Det å konseptualisere betyr altså litt forenklet å gjøre summen av alt jeg skal dele og lære bort, til et salgbart produkt. Det tar tid å gå gjennom alt jeg har tilegnet meg gjennom studier og arbeid, som jeg mener har stor verdi for andre nå. Få alt dette “ned på papir”, og dokumentere det gjennom teori og praksis. Praksisen er med utgangspunkt i egen erfaring, men for å gjøre det troverdig, ekte og verdifullt må jeg også kunne dokumentere at det har effekt “for alle”, da må jeg finne caser og eksempler fra andre selskap enn “bare” de jeg har jobbet i selv.

Jeg tror mitt utradisjonelle valg i dag, blir ganske tradisjonelt om få år

Jeg har lest i et antall rapporter og undersøkelser at de fleste av oss etter hvert kommer til å ønske å jobbe med flere selskaper, framfor “å være eksklusive” for èn arbeidsgiver gjennom mange år. Våre barn som er født til multitasking og maksimal utnyttelse av teknologi vil fra arbeidsgivere kreve fleksibilitet, variasjon, selvråderett og verdier og holdninger som stemmer med deres egne. Jeg leste et sted at allerede i 2020 kommer 64% av USA sin arbeidsstokk til å jobbe som freelancere.

Er mitt valg egentlig modig? Kanskje jeg bare er blant early adopters eller first-movers i arbeidslivet? 😉

Og hvis det jeg gjør kan inspirere, nudge, hjelpe og avklare rundt det å starte egen business eller skape nødvendig endring, ja, da tenker jeg at det er en skikkelig god grunn til å ta fatt på bloggingen igjen! 😄

tu-de-lu til neste gang! Og fortsatt Peace & Love! ❤️

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.