På egne ben i 4 måneder (snart)!

TonyRobbinsDe har gått så utrolig fort disse månedene! Og så har jeg hatt det så gøy! Måtte det bare bli sånne dager framover, og hvorfor skulle det ikke det egentlig? 😉

I går hadde jeg en god lunsj-prat med en venninne, blant annet om hvor viktig egen mental innstilling er. Jeg skjønte ikke dette skikkelig før jeg ble helt voksen, nå forsøker jeg å lære barna mine dette så tidlig som mulig. Livet skal inneholde tunge dager, krevende oppgaver, store utfordringer og skumle situasjoner. Vi utvikles gjennom å kjenne på livet utenfor komfortsonen, og vi bør jobbe med egen mental helse. Jeg syns i grunn det er litt rart at de fleste av oss går til tannlegen en gang i året, men lar livet rundt egen mental helse suse….? Den skal liksom ordne seg helt selv? Uten særlig innsats…? Nei, jeg er glad jeg har skjønt at det gjør seg ikke sjæl som ei fin dame stadig snap’er når hun trener fysisk helse. Mental helse er like viktig.

Så når jeg kjenner på angsten rundt hva jeg skal leve av når prosjektene jeg jobber med nå er over, tvinger jeg meg selv til å huske at det vil som regel ordne seg, jeg har godt av å kjenne på det usikre, godt av å håndtere uforutsigbarhet. Det er god mental trening. Tony Robbins kaller det å sette saker og ting i perspektiv. Å trene på å se seg selv fra et annet perspektiv. Ta en tur ut av et daglig mindset. Det gjør ganske godt faktisk. Og har du bra folk rundt deg vil de alltid hjelpe. Jeg har fine folk rundt meg som jeg stadig spør, når jeg lurer på om jeg har handlet og tenkt rett.

From Organizations to Organisms

Det er det jeg jobber med nå. Konseptet mitt. I og sammen med Innovation Lab. Det kribler faktisk i magen bare å blogge om det 😁 Det er så utrolig interessant og gøy!

De siste 5-6 årene spesielt, har handlet om å bygge ny organisasjonskultur i DNB. Forrige strategi-periode handlet mye om å dyrke et autentisk lederskap som brenner for å utvikle medarbeidere. Jeg mener, med hånden på hjertet, at alle medarbeidere har et talent, og at noen trenger mer hjelp til å finne og utvikle det. Derfor er det behov for lederskap som evner å kjenne igjen talent, som virkelig ønsker å utvikle andres talent og som dermed vil tiltrekke seg nye talenter. (Alle har jo lyst å jobbe med de beste!) Og for å få alt dette til å fungere må lederne være villige til å slippe kontroll. De må etablere et gjensidig tillitsforhold til medarbeiderne sine som gjør at de våger å gi ansvar, og de må  utøve tough love som i praksis betyr å gi medarbeiderne nødvendig coaching for at de skal utvikle seg. Selv om det ofte kan oppleves krevende.

Den nye strategi-perioden i DNB handler om å utvikle organisasjonen som helhet. Jeg simpelthen elsker de nye verdiene: Nysgjerrig. Modig. Ansvarlig. Hvis hver enkelt av alle DNB’ere virkelig og genuint er nysgjerrige, modige og ansvarlige, skjønner jeg godt at Rune Bjerke stiller spørsmål om hvorfor det ikke skulle være sannsynlig at de fortsatt er 10.000 ansatte om 10 år. Men det er ikke gjort i en fei å bygge en sånn organisasjon. Både bank-bransjen og andre er opplært til å først og fremst være lojale medarbeidere. Ikke utfordre for mye, men følge instruks, levere (minst) som forventet, ikke stille for mange spørsmål – tradisjonelt har jo det like ofte blitt omtalt som å kverulere….. Og i bank har en jo med folks verdier å gjøre. Å være for nysgjerrig rundt det kan av mange oppleves som overtramp. Spesielt hvis kundene ser på bank-folk som selgere. Men mange av mine tidligere kolleger skjønner at de besitter verktøy som kan være med å styrke livskvaliteten til folk. Det krever at de har en passion for å forstå kundens problemer, og hvordan de kan løses. Nysgjerrig. Modig. Ansvarlig. I love it! 😍

Jeff Bezos skriver letter to shareholders hvert år. (Vel verdt å lese!). Det er gøy å se at han snakker om det samme som Rune Bjerke, og det er gøy å ha vært med på å bygge samme typen lederskap og medarbeidere som du finner i de som ofte karakteriseres som verdens beste organisasjoner – Microsoft, Amazon, Apple, Facebook og Google. The big 5. Amazon har 560.000 ansatte, og klarer likevel å kåres til #1 år etter år på service, produkt og arbeidsmiljø. I følge Bezos handler det først og fremst om organisasjonskultur. Om å innse at kulturen i et selskap betyr “alt” og å erkjenne at kulturen ikke gjør seg selv, men at det krever hardt, strategisk og langsiktig arbeid for å lykkes. Yeeeeeeeeeeaaaaaah! I so agree! 😅

Nå har jeg altså slått meg sammen med resten av gjengen i Innovation Lab. An organism. Ikke en tradisjonell organisasjon. Jeg tror vi er rundt 40 medarbeidere, de fleste i Aarhus og København, nå er vi blitt fire i Norge, og i tillegg har jeg kolleger i Silicon Valley og Dubai. I prinsippet kan vi sitte hvor som helst å jobbe. Vi har ikke hovedkontor. Vi har fantastiske verktøy som gjør det enkelt å jobbe tett. Vi chatter på tvers av land og kontinent. Vi samarbeider om prosjekt, kunder og planer, og vi deler alt! Jeg har allerede fått erfare det ved flere anledninger. Og nå brenner jeg så sykt for å hente erfaring fra de andre og dele med selskaper her!

Med nye spilleregler, nye marked, ny teknologi og nye generasjoner må selskaper tenke og handle annerledes enn de har gjort hittil. Det er krevende, utfordrende, skummelt og kan oppleves tøft – men det er faktisk utrolig gøy også! Og så er det ikke nødvendigvis vanskelig. Men at det krever tid, innsats og ressurser, det er det ingen tvil om. Det gjelder også mennesker, så vel som organisasjoner.

Peace & love!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.