Om å dele.

Delingsøkonomi – the sharing economy handler om gevinsten vi får ved å dele med hverandre. Å dele er som regel smittsomt. Hvis jeg deler med deg, får du lyst til å dele med meg. Når en evner å dyrke fram ønsket om å dele i en organisasjon, skjer det magiske ting med menneskene og med kulturen i organisasjonen. Ikke bare øker trivsel, stolthet og generelt lykke-nivå, men effektivitet og bunnlinje styrkes også. Det er helt sant! :-)

Nye merkenavn som Über, ebay, Tripadvisor, Alibaba, hotels.com, Amazon og mange mange fler, er unnfanget, født og utviklet gjennom den nye delingsfilosofien. Det popper opp nye og spennende konsept og løsninger hele tiden. De har mange felles trekk, et av dem er at de først og fremst drives av kundetilfredshet. Kunder som tiltrekkes av disse nye konseptene ønsker å legge inn tilbakemelding på produktet de har kjøpt enten det er en taxi-tur med Über eller en kul veske på ebay. De legger igjen tilbakemeldinger for å dele sin erfaring med andre. De tenker at hvis jeg har hatt en god kundeopplevelse unner jeg deg det samme. Er kundeopplevelsen dårlig vil jeg spare deg for det samme. For de som driver disse nye konseptene handler det om å strekke seg langt for å gi den gode kundeopplevelsen, som resulterer i så mye positiv feedback som mulig. Dermed oppstår en god sirkel eller spiral. Fornøyde kunder = fornøyde medarbeidere = fornøyd ledelse = fornøyde interessenter, og sånn baller det bare på seg :-)

PayitforwardJeg tenker det er denne delingskulturen, åpenheten, ønsket om å gi noe – gjerne for å få noe tilbake – som preger samfunn som de du finner for eksempel i Silicon Valley i California, Hoxton i London og østre bydel i Stavanger. Og bare tenk så heldige vi er, vi som kan ferdes slike steder. Det bare gjør noe med deg altså! Du blir så glad og får fylt opp energi-lagrene hver eneste gang du er i kontakt med slike miljø. Så kan jeg ta med den positive energien videre der jeg ferdes, dele med de jeg kommer i kontakt med og på den måten skapes pay it forward effekten. Åh, det er bare så vakkert! :-)

Torsdag var jeg forresten på første mentor-samlingen min på BI. Det kommende året skal jeg etter beste evne bidra til at en BI-student skal stå litt bedre rustet når han tar fatt på arbeidskarrieren sin etter fullført bachelor i markedsføring til sommeren. Jeg tror det blir en vinn-vinn situasjon. Jeg håper jeg kan bidra med mye til denne flotte studenten, jeg vet han kommer til å bidra med mye til meg. Jeg håper jeg får delt mest mulig av min kompetanse og erfaring med han, og jeg er sikker på han kommer til å dele av sin unge og dynamisk, positive energi med meg :-)

For tiden handler det mye om å dele på jobb også. Vi har fått verktøy i DNB som skal gjøre det enkelt for oss å dele. Dele dokumenter, planer, evalueringer osv. Jeg må innrømme jeg ikke er flink nok til å ta disse verktøyene i bruk, men jeg jobber med saken hver eneste dag, og jeg ser umiddelbar effekt når jeg lykkes med å dele. Jeg har erklært meg som stor tilhenger av sosiale medier nettopp fordi de gjør det så enkelt å dele. I stedet for å sende ut på e-poster som bare fyller opp inn- og utboksene våre, gir det mye bedre energi å dele via sosiale medier. Og vi som snart skal få facebook @work! Jeg gleder meg sånn! Jeg skal jobbe alt jeg kan for å få resten av kollegene mine til å bli like glad i å dele som meg :-) Jeg er nemlig ganske sikker på at de organisasjonene som evner å dyrke fram en delingskultur er de som lykkes på alle områder framover. De vil tiltrekke seg de beste medarbeiderne. For dagens beste medarbeidere er de som deler, de er rause og de ser verdien av å gjøre hverandre gode. Spille på lag, styrke laget og ha det gøy mens de holder på.

Så handler det også om å dele i Europa for tiden. Det kommer på hundre tusener av flyktninger som ønsker å bli europeere. På flukt fra elendighet og på jakt etter noe godt. Jeg har så lyst å dele med de! Jeg er så sikker på at hvis vi deler av den romslige plassen vi har, den rike økonomien og det utrolig gode velferdssamfunnet vårt – ja, da kommer vi til å få igjen i bøtter og spann. Jeg er helt sikker. Jeg ser at det skje hele tiden. Ved å gi får du igjen så det monner. Og akkurat nå, i disse dager, sitter vi her i det kalde nord og må tenke nytt. Prøve å finne opp og komme på nye idèer som Norge skal bygge framtiden på. Timingen er jo egentlig god! Tenk om vi kunne tilegnet oss, og gjort oss nytte av mye ny menneskelig kapital som akkurat nå er så tilgjengelig!

happinessNoen er ekstremt gode på å dele, Richard Branson for eksempel. I dag kom jeg over en av oppdateringene hans på LinkedIn, hans 10 favoritt-sitater om lykke, verdt å lese – deling og lykke henger definitivt tett sammen! :-)

Nå skal jeg snart på kino og se den siste James Bond. Jentene er på vei ut i Halloween-selskap. Vi skal dele ulike opplevelser med ulike mennesker. Lykke….

Håper du deler lørdagskvelden med fine folk du også!

Peace & love

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.